Bere Porter
Acest stil de bere isi are originea in
Anglia, evoluand dintr-un tip de bere numit “Entire”. Se spune ca era
berea preferata a hamalilor si conductorilor de tren (de aici si
traducerea Porter = hamal, conductor tren in Limba Engleza). Berea de
tip porter este de culoare maro (cu nuante deschise spre inchise) uneori
combinata cu o nuanta rosiatica. Atunci cand bem un porter vom observa
cu siguranta gustul moderat de malt prajit ce include de cele mai multe
ori si o aroma de ciocolata, cafea sau lemn dulce. Hameiul este aproape
absent, folosindu-se doar pentru gustul amar (destul de slab). Se
aseamana cu o bere bruna de tip ale insa este mai consistenta si aroma
de malt prajit este mai pronuntata. ABV 4%-7% si IBU 18-35.
Exemple de bere Porter: Southern Tier Porter, Stone Smoked PorterBere Baltic Porter
Dupa cum zice si numele, acest tip de
bere vine din zona Marii Baltice si se afla intre un Porter Englezesc si
un Stout Imperial Rusesc (dpdv al tariei). Berea Porter de tip Baltic
este de culoare maro inchis insa poate avea o consistenta ridicata ceea
ce ne duce cu gandul la o bere opaca. Este un stil complex de bere ce
tinde sa aiba o aroma bogata, dulce de malt combinat cu fructe si arome
de alcool. Majoritatea berilor din acest tip au o aroma de cafea prajita
insa nu de “cafea arsa”. Datorita maltului, sunt prezente arome de
caramel, melasa, nuci sau lemn dulce. Nici in cazul Berii Porter de tip
Baltic, hameiul nu se foloseste in excest, cantitatea folosita fiind
scazuta spre medie, fiind adaugat doar pentru echilibrul gustului. O
bere cu ABV intre 6%-9,5% si IBU intre 20-40.
Exemple de bere Porter de tip Baltic: Zywiec Porter, Okocim Porter, Baltika 6 Porter
Bere Stout
Fiind o bere de culoare maro spre negru,
berea stout este de origine Englezeasca, insa a devenit una dintre
favoritele americanilor. In aceasta categorie intra cam toate berile de
tip stout, inclusiv cele experimentale, care nu intra in alte categorii.
Berea de tip stout tinde sa aiba un gust pronuntat de malt prajit ce ne
duce cu gandul la cafea, ciocolata amara sau caramel. Spre deosebire de
berea Porter, aroma poate fi si una de malt ars, nu doar de malt
prajit. O alta deosebire este si faptul ca berea stout tinde sa aiba mai
degraba, un gust amar decat unul dulce. Hameiul este folosit in
proportii variabile iar ABV-ul variaza intre 4,5% si 7,5%. IBU 35-75.
Exemple de bere Stout: Sierra Nevada Stout, Bells Java Stout.
Bere Dry Stout
Cunoscuta ca si bere irlandeza de tip
Stout, un Dry Stout este o varianta de bere englezeasca de tip Porter si
are o culoare maro inchisa spre cenusiu. Are un gust mediu de malt
prajit cu un aftertaste cu aroma de cafea. Este o bere cremoasa ce are
un gust destul de amar insa cantitatea de hamei adaugata este una
scazuta spre medie. Dupa cum sugereaza si numele, acest tip de bere are
un aftertaste destul de uscat. ABV intre 4-6% si IBU 30-45.
Exemple de bere Dry Stout: Bare Knuckle Stout, Guinness Extra Stout.
Bere Imperial Stout
Aceste beri mai sunt cunoscute si ca
“Russian Imperial Stout” deoarece, la inceput, au fost facute in Anglia
doar pentru exportul catre curtea regala din Rusia. Astazi, acest stil
de bere este destul de popular pentru berarii americani. Aceste beri
sunt foarte consistente si de cele mai multe ori au un gust complex.
Aromele includ caramel, ciocolata, cacao sau cafea. Fructele sunt si ele
prezente in proportii diferite. Americanii tind sa foloseasca mai mult
hamei dar si alcool, ceea ce duce spre un ABV cuprins intre 8%-13+% si
un IBU intre 50-100+.
Exemple de bere Imperial Stout: Bells Expedition Stout, Weyerbacher Heresy.
Bere Oatmeal Stout (faina de ovaz)
O bere englezeasca de tip stout ce are
un gust dulce spre foarte dulce. Culoarea berii de tip oatmeal Stout
este maro spre negru iar consistenta sa este una inedita. Avem o
senzatie catifelata spre uleioasa atunci cand bem o bere Oatmeal Stout,
datorita ovazului folosit la fabricare. Intalnim si arome de faina de
ovaz, lapte cu ciocolata sau cafea cremoasa. Berea Oatmeal Stout are un
gust amar mediu insa foarte putin gust de hamei. ABV intre 4,5%-7% si
IBU cuprins intre 25-40.
Exemple de bere Oatmeal Stout: Youngs Oatmeal Stout, McAuslan Oatmeal Stout.
Bere Sweet Stout
Inca un stil englezesc de bere ce a fost
cunoscut in trecut sub numele de “Milk Stout” sau “Cream Stout” chiar
daca acesti termeni nu se mai folosesc astazi. Aceste denumiri se
foloseau datorita adaugarii de lactoza din lapte pentru indulcirea
berii. Culoarea acestui tip de bere este cuprinsa intr-un maro inchis si
negru iar gustul este dat de cereale inchise la culoare si maltul cu
nivele medii spre ridicate de zahar. Se intalnesc si arome de ciocolata
sau cafea iar aftertaste-ul ne duce cu gandul la malt prajit si putin
hamei. Per ansamblu, aceste beri sunt cremoase si au un gust asemanator
unui expresso dulce. ABV intre 4,5% si 6,5% iar IBU intre 25-40.
Exemple de bere Sweet Stout: Alaskan Stout, Youngs Double Chocolate Stout.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu