Chiar daca vrem sau nu sa recunoastem, Romania e una dintre tarile codase cand vine vorba despre cultura berii.
Romanilor le place sa bea bere, indiferent de ocazie, insa nu multi
stiu cateva lucruri despre istoria si caracteristicile berii. Primul pas
in cunoasterea cu adevarat a berii este sa intelegem ca exista 2
categorii de baza ale berii – berea de tip ale si cea de tip lager.
Diferenta dintre aceste doua nu are nimic de-a face cu alcoolul, gustul
amar sau culoare. Ca sa intelegeti care e diferenta dintre cele doua,
trebuie sa intru putin in amanunt si sa pun berea la microscop.
Diferenta dintre berea de tip ale si cea lager se imparte in 3 categorii principale din procesul de fabricare.
Drodjia
Berea
de tip Ale este facuta cu drojdie care fermenteaza la suprafata, la
temperaturi putin mai ridicate. In mod normal, acest lucru este vizibil
spre finalul fermentatiei. Drojdia folosita pentru berile de tip Ale
tinde sa produca si esteri care pot afecta gustul berii, totul in
functie de ce tip de drojdie este folosit. Doar in cateva cazuri extrem
de rare, berarii folosesc drojdie ce fermenteaza la fundul vasului
pentru a face bere de tip ale, in rest se foloseste doar drojdie ce
fermenteaza deasupra.
Berile de tip Lager folosesc drojdie ce
fermenteaza la fundul vasului. Pentru ca acest tip de drojdie tinde sa
se depuna la fund, ea poate fi colectata si refolosita. Drodjia din
berea de tip lager nu adauga aproape nimic specific gustului, lasand ca
aici sa actioneze apa, maltul sau hameiul.
Timpul si temperatura
Dupa cum zicea, drojdia pentru berea de
tip ale, fermenteaza la temperaturi putin mai ridicate, in jurul a 16-20
de grade celsius. Din acest motiv berea de tip ale tinde sa se matureze
si sa fermenteze mai rapid decat cea de tip lager.
Berile de tip lager tind sa fermenteze
la temperaturi mai joase. Daca e sa privim cursul istoriei, berea de tip
lager este originara din Europa, din tari ca Germania, unde vremea este
mai racoroasa. Cuvantul “lager” vine din germanul “lagern” care
inseamna “a pastra, a depozita”. Acest lucru se refera la procedeul de
fabricare a berii de tip lager unde berea este depozitata si fermenteaza
in perioade mai lungi de timp, fata de berea de tip ale. Aceasta
combinatie de temperaturi scazute si drojdie care fermenteaza la baza
vasului ii ofera berii un gust bland dar racoritor.
Ingredientele suplimentare
Retetele de bere ale contin de cele mai
multe ori cantitati mai mari de hamei, malt sau malt prajit, ceea ce
duce la un gust mai dulce sau amar, in functie de ce primeaza. Daca
privim situatia mai in amanunt, berarii care fac bere de tip ale sunt
cunoscuti a fi mai inventivi, adaugand ingrediente suplimentare. De
partea cealalta, berarii ce fac bere de tip lager se conformeaza Legii
Puritatii Berii (Reinheitsgebot) din 1516 care limiteaza ingredientele
berii la malt, hamei, drojdie si apa. Aceasta lege a aparut dintr-o
cauza nobila pentru a interzice berarilor sa scada calitatea berii prin
adaugarea ingredientelor mai ieftine. Problema este ca legea fiind una
invechita, blocheaza creativitatea berariilor europene care se axeaza pe
berea de tip lager.
Aceste diferente sunt pentru cei care
chiar vor sa afle mai multe despre bere. Este totusi putin ironic ca
berea de tip ale este mai respectata decat cea de tip lager, mai ales
cand ne gandim ca fabricarea berilor lager este mult mai dificila si
indelungata.
Iata ca ai aflat care-i diferenta intre berea de tip ale si cea de tip lager.sursa berarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu