Drojdia influenteaza gustul berii mai
mult decat ati putea crede. Aroma unei beri este foarte complexa deoarece
in fabricatia berii actioneaza mai multe substante, din mai multe
surse. Nu doar apa, maltul si hameiul afecteaza gustul berii, dar si
componenta drojdiei care formeaza substante secundare dupa procedeul de
fermentare si maturare. Cea mai importanta substanta produsa in urma
fermentatiei este alcoolul, urmat apoi de dioxidul de carbon. Cu toate
acestea, se formeaza si alte substante secundare care afecteaza gustul
berii, cum ar fi:
- acetaldehida (etanal) – da gust de mar verde,
- diacetil (aroma de zahar ars),
- sulfura de dimetil (aroma de porumb dulce),
- clove – substanta ce ofera un gust de cuisoare,
- esteri (aroma de banane, mere sau alte fructe),
- fenoli (aroma de medicament, fum),
- solventi
- sulfuri
Exista si alte produse secundare ce apar datorita fermentatiei, unele
fiind dorite si altele…nedorite, dar toate acestea in functie de tipul
de bere pe care berarul vrea sa-l produca.
sursa berarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu